Gyakran ismételt kérdések

Nem. 🙂 A memóriahab, avagy emlékezőhab elnevezés arra utal, hogy a hab terhelést követően pár másodpercig még „emlékszik”, és viszkoelasztikus tulajdonsága miatt lassabban nyeri vissza eredeti formáját. Nincs okod az aggodalomra, nem marad úgy, és megfelelő karbantartás mellett nem fog hamarabb kigödrösödni.

Erre nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Az biztos, hogy a félkemény matracok hatékonyabbak a hátfájás ellen, mint a túl puha, vagy túl kemény fekvőbetétek. A memóriahabos matracok megfelelő formakövetést biztosítanak, nem nyomnak el, így nem okoznak fájdalmat, de nem biztos, hogy megoldják a már fennálló problémát. Mielőtt matracvásárlásra kerül sor, a hátfájással mindenképp keress fel szakorvost.

Arról, hogy kinek jó a memóriahab, itt olvashatsz.

A memory matracok ára rengeteg tényező függvénye. A matrac vastagsága, a rétegek száma, a memóriahab típusa, sűrűsége, de még huzat minősége is befolyásolja az árat. Egy alacsonyabb habsűrűségű, sima habszivacsra helyezett memóriahabos matrac egész biztosan olcsóbb lesz, mint pl. egy zónázott hideghabra vagy táskarugózatra kerülő memóriahabos modell.

A memóriahabos matracokkal kapcsolatos legfontosabb szempontokról itt olvashatsz bővebben.

Ha rugós memory matracot vásárolsz, akkor normál alakjában kapod meg a fekvőbetéted, ezért amint felveszi a matrac a szobahőmérsékletet, már használhatod is. Vákuumcsomagolt termék esetén a matracnak kb. 24-48 órára van szüksége, hogy felvegye végleges alakját. Ha vákuumcsomagolt terméket kapsz, de még nem kezded el használni a matracot, nyisd meg egy kicsit a csomagolását, hogy a matrac szellőzni tudjon.

Vákuumcsomagolás esetén egy könnyen szállítható hengert kapsz. Fontos, hogy ne ess neki késsel, vagy ollóval, mert könnyen megsértheted a terméket, erre pedig nem terjed ki a garancia. A fóliát kézzel is ki tudod bontani, ezután már könnyen kicsomagolhatod az új matracod.

Általában minden új terméknek, így az új matracnak is van szaga, ami pár nap elteltével kellőképpen kiszellőzik és el is tűnik. Azt, hogy az egészségedre ártalmatlan anyagokból készült a termék, az Oeko-Tex és a Certipur tanusítványok garantálják (a minősítésekről bővebben itt olvashatsz).

A matrachuzat védi a matracmagot, így maga a hab nem szorul tisztításra, de a maximális higiénia érdekében érdemes levehető, mosható huzatos matracot vásárolni. A memóriahab és a víz természetes ellenségek, ezért különösen nehezített a pálya, ha a memóriahabot gondosan belevarrták a matrachuzatba, mert így nem lehet kimosni.

Ez egy teljesen normális folyamat. Minél régebbi a matrac, annál sötétebbé válik a hab. Arra figyelj, hogy ne érje folyamatosan erős fényhatás, mert annak hatására gyorsabban változik a színe.

Bár a matracgarancia akár 25 év is lehet, általánosságban egy matrac 8 évig szolgálja megfelelően tulajdonosát. Ezután az idő után már nem lesz tökéletes, és érdemes lecserélni, de erős igénybevétel esetén akár hamarabb is cserére szorulhat. Ha kényelmetlen, kigödrösödött, nyom és fájdalmat okoz, mindenképpen új matracra van szükség.

Általánosságban egy matrac 8 évig szolgálja megfelelően tulajdonosát. Ahhoz, hogy ezt az életkort megélje az új matrac, az első hónapokban érdemes 2 hetente megfordítani, ezután pedig kb. 2 havonta. A levehető és huzat is jó szolgálatot tesz, hiszen egy apróbb vizes-balesetnél könnyen levehető, és gyorsan felitatható az oda nem való nedvesség. Emellett pedig érdemes matracvédőt is beszerezned.

Fedőmatrac esetén figyelj rá, hogy ha nem használod, semmiképp se hajtogatva tárold, hanem felgöngyölve! Ellenkező esetben akár véglegesen is megtörheted a habot.

Igen. A memóriahab sűrű szerkezetében a poratkák nem telepszenek meg, így allergiások számára alapvetően jó választás egy ilyen matrac.

Nem feltétlenül, de mindenképp olvasd el a garanciajegyen a gyártó ágyrácsra vonatkozó ajánlását.

Vastagabb matracoknál tökéletesen elegendő egy merev ágyrács, míg a vékony matracokhoz rugalmas bordasor szükséges. Merev változat esetében a matrac minimum 50%-a, rugalmas ágyrácsnál pedig legalább a 70%-a legyen alátámasztva. Ma már kaphatók mozgatható, dönthető ágyrácsok is, amik csak bizonyos típusú matracokkal használhatók, általában ezeket egészségügyi okból szokták megvásárolni. Mindennapi normál használatra nem is ajánlott, ugyanis tartósan döntött helyzetben való használattal a matrac élettartama csökkenni fog.

Mi, a Matrackuckóban az összes matracot olyan vastagságúra gyártjuk, hogy azok nem igényelnek drága, rugalmas ágyrácsot.

Ha mindenképp ragaszkodsz a memóriahabhoz, akkor muszáj lesz két matracot vásárolnotok. A jó hír, hogy a matrackuckónál két azonos méretű, de más típusú matracot egy huzatba tudunk nektek varrni úgy, hogy nem lesz lyuk a matracok között. Gyakorlatilag olyan lesz, mintha egy matracotok lenne, mégsem kell kényelmetlen kompromisszumot kötnötök.

A másik megoldás a hideghab, ugyanis a nagysűrűségű és nagyrugalmasságú változatok már simán maguk alá gyűrik kényelemben a memóriahabokat.

Ha vevők vagytok az ötleteinkre, nézzetek szét a webhopban!

Maradt még kérdésed?

Ne tartsd magadban! 🙂 Írd meg nekünk és rövidesen válaszolunk!