A memóriahabok fajtái

1.) Hagyományos memóriahab

hagyomanyos-memoriahav

Ezek a tömör, hagyományos módon előállított viszkoelasztikus poliuretán habok tartoznak, melyek kiválóan követik le pihenő testünk alakját, így kényelmes pihenést biztosítanak éjszakánként.

Az viszont tény, hogy gyengén szellőznek, megtartják a testhőt és bemelegszenek, így nem mindenkinek tudnak megfelelő alvásklímát biztosítani.

A gyártók többsége úgy igyekszik a levegőáramlást biztosítani, hogy a tartóhabba, vagy magába a memory-rétegbe légcsatornákat vág, de a tapasztalatok alapján ez nem oldja meg az átszellőzést.

A következő két memóriahab-típus viszont orvosolja ezt a problémát.

2.) Gél-memóriahab

A memóriahabos matracok átmelegedését leggyakrabban különböző hűsítő gélekkel csökkentik.

A) Memóriahabra helyezett gélréteg

Olyan, mint egy hagyományos borogató gélpárna. Saját hőmérsékletét nagyon jól megtartja, de lassan felveszi testünk (és a szoba) hőjét, amit szellőzés hiányában meg is tart. 

B) Memóriahabba integrált gél

Ebben az esetben a hűsítő érzés mérsékeltebb, viszont a hagyományos és gélréteges memóriahabnál jobban szellőzik.

gel-memoriahab

3.) Nyílt cellás memóriahab

A nyílt cellás memóriahabok esetében a gyártás során megváltoztatják a memóriahab szerkezetét. A nyitott szerkezet lehetővé teszi a légáramlást, ezáltal a matrac nem melegszik át. A nyílt cellás memóriahab gyakorlati megvalósulására tökéletes példa az osztrák Eurofoam által kifejlesztett, cellulózpor integrálásával létrehozott egyedülálló Cellpur® memory.

cellpur

Mi a Cellpur®?

A Cellpur® memory egy prémium memóriahab, amely valóban átszellőzik, ugyanis a benne lévő Tencel® részecskéknek köszönhetően egyedülálló nedvességszabályozó tulajdonsággal bír. Ezek a speciális cellulóz-részecskék elnyelik, és ideiglenesen tárolják a nedvességet, majd használat után felszabadítják azt. Ez azért jó, mert

  • a hálószobában tartósan alacsonyabb lesz páratartalom, így kellemesebb alvásklímát biztosít,
  • a Cellpur® a megkötött nedvességgel megfosztja az atkákat az egyébként kedvelt közegüktől, ami higiénikus alvást tesz lehetővé,
  • ráadásul környezetbarát, hiszen a benne lévő Tencel®-t (cellulózt) az eukaliptusz fából nyerik ki, és újrahasznosítható,
  • és a memóriahab nyújtotta kényelemről sem kell lemondani.

Magyarországon egyetlen forgalmazónak, a Matrackuckónak van licensze a Cellpur®-alapanyagra, így szerencsére itthon is kapható a memóriahabok új generációja.

Bár léteznek a Cellpur®-hoz hasonlóan nyílt cellás memóriahabos matracok, a hazai piacon tudomásunk szerint nincs alternatívája.

4.) Léghűtéses memóriahab

A fent bemutatott két típus (gél-adalék és nyílt cellás szerkezet) ötvözésével hozták létre az ún. Air-Cool memory-t, azaz léghűtéses memóriahabot. Hallhattál már a technológiáról, ugyanis az elmúlt években többek között a Skechers márka rengeteg olyan cipőt dobott piacra, melyek talpbetétjét Air-Cool memory-val láttak el.

skechers-cipo

Visszakanyarodva a matracokhoz: külföldön egyre több ilyen matrac kapható, Magyarországon viszont egyelőre még nem gyártják őket. Véleményünk szerint, ha bevezetésre is kerül a hazai piacra, valószínűleg luxustermékként lesz elérhető (a két technológia ötvözése miatt drágább az alapanyag), ami nem feltétlenül tud többet, mint pl. a Cellpur®.

Jó tanács!

Ha mindenképpen memóriahabos matracot szeretnél, vásárlás előtt végezd el az átfújásos tesztet:

próbálj átfújni vagy levegőt venni rajta. Ha sikerül, nem fog csalódás érni.

Ezen kívül persze több szempontot is figyelembe kell venned, de ne aggódj, ehhez is segítséget nyújtunk, csak olvas tovább.